Wat doet een interieurontwerper

Herken je dat? Je hebt zelf leuke ideeën voor je interieur van je huis. Je hebt misschien wel moodboards gemaakt op Pinterest, je weet welke kleuren je mooi vindt. Maar wat je ook probeert: het voelt toch nog niet als een geheel. Doe je teveel, of te weinig? Of heb je de niet de juiste meubels? Of klopt de indeling nog niet? En wat is nu de juiste plek voor die nieuwe bank? Overal zie je mooie interieurs, maar het lukt jezelf nog niet om het in je eigen huis voor elkaar te krijgen.

Of je hebt een kantoorpand en je besteed veel aandacht aan het creëren van een fijne werkplek voor je collega’s. Maar wanneer je weer een bureau hebt besteld, of uit noodzaak een akoestische wand wilt kopen, merk je dat de ruimte niet meer fijn aanvoelt. Je wilt je klanten fijn ontvangen, en met je kantoorruimte uitstralen waar je voor staat. Maar dat lukt nog niet echt.

Een totaal plan

In beide gevallen heb je waarschijnlijk wel iets beters te doen met je tijd. De to-do lijst vult zich snel als je aan het werk bent, en thuis vraagt de sportclub van je kinderen, je huishouden of de kleine klusjes al je aandacht. Dus hoe krijg jij nu wel dat interieur dat echt bij jullie past, fijn aanvoelt, mooi is, en praktisch in gebruik? In deze gevallen zou je kunnen overwegen om te werken met een interieurontwerper. Een interieurontwerper zorgt voor een goed plan: de basis voor interieur. De rode draad. Met dit plan kun jij zorgeloos overgaan tot aankoop en/of uitvoer van de plannen.

Wat zijn de voordelen van werken met een interieurontwerper?

Een interieurontwerper maakt een interieurontwerp. Dit plan geeft richting in de indeling, de sfeer, de wand- en vloeraankleding, de aan te schaffen meubels, de aankleding, welke verf waar komt, en de stoffering. Met dit plan, in combinatie met een stapel materiaalstalen en kleurstalen is de uitvoering van je interieur zorgeloos en snel geregeld. Want het plan helpt je snel bij het maken van de juiste keuzes. Geen keuzestress meer in de winkels, geen geruzie over de juiste kleur of stof. Geen last van opdringerige verkopers: je weet immers al wat je wilt en alle talloze opties zijn teruggebracht in 1 plan.  En het budget dan? Omdat je een volledig plan in handen hebt, kun jij eenvoudig inplannen wat je wanneer wilt aanschaffen of laten uitvoeren. Wat grotere klussen zoals een nieuwe keuken, maatwerk kasten, een balie of speciale werkplek, of een verbouwing? Een interieurontwerp koppelt je aan vakkundige specialisten, ambachtslieden en uitvoerders. Zo wordt je plan ook realiteit.

Wat zijn de onderdelen van een interieurplan:

Afhankelijk van wat jij nodig hebt kan een interieurontwerper je helpen met de volgende onderdelen:

 • Concept / onderzoek
 • Indeling / Plattegrond 2D
 • Moodboard sfeer
 • Kleur- en materiaal advies
 • Impressies 3D
 • Schildersplan
 • Meubelplan
 • Lichtplan
 • Technische tekeningen
 • Begeleiding realisatie
 • Budget en tijdsbewaking
 • Aankooplijst en ondersteuning

Lees ook eens mijn blog over kleur in het interieur, en over een lichtplan.

En waarom duurzaam interieurontwerp?

80% van de impact van een interieur wordt bepaald in de ontwerpfase. Het toepassen van nieuwe materialen en meubels zorgt voor CO2 uitstoot, kan grondstoffen uitputten en zelfs schade aanbrengen aan de biodiversiteit. Het gevolg hiervan is een planeet die steeds wat minder leefbaar wordt. Dit kunnen we voorkomen door nu duurzame bewuste keuzes te maken. Zo zorgen we er samen voor dat we niet alleen voor nu, maar ook toekomstige generaties een fijne planeet behouden. Door samen te werken met een duurzaam interieurontwerp profiteer je van de kennis en expertise die deze ontwerper al heeft opgedaan. Zo hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Want er zijn veel meer mogelijkheden op duurzaamheid dan je nu misschien dacht. Een duurzaam interieur hoeft er namelijk echt niet stoffig, tweedehands, retro of vintage uit te zien. Tweedehands meubels is maar één van de mogelijkheden om een duurzaam interieur te realiseren.

In deze eerder gepubliceerde blog lees je over de 10 R’s die helpen met het duurzaam en circulair ontwerpen. En benieuwd hoe je als bedrijf je duurzame DNA in je interieur kan verwerken? Lees dit artikel.

En het resultaat van werken met een interieurontwerper?

En het resultaat? Een interieur dat echt bij jou, je familie of je bedrijf past. Niet iets uit de blaadjes, geen 13 in een dozijn, maar persoonlijk, uniek en eigen. Dit interieur ziet er mooi uit, maar is vooral ook functioneel en praktisch in gebruik. En is echt een totaalplaatje. Zo kun jij genieten van een ruimte waar je graag bent en fijn voelt. En dat geen onnodige schade aan te brengen aan de planeet. Zo kun jij niet alleen hiervan genieten, maar zorg je ook nu al voor de toekomst.

En wat ga jij doen?

En, hoe zou het voor jou zijn om je wat hulp te hebben bij het inrichten van je huis of zakelijke ruimte? Zonder stress en gedoe de juiste stappen maken. Zodat jij zo meteen kan genieten van een inrichting waar je je fijn voelt, precies bij je past en waar je graag bent? Een waardevol en waardevaste inrichting, bewust gemaakt met aandacht voor de mens, dier en de planeet. Nu en later. Ik denk graag met je mee. Stuur me een berichtje met jou vraag of uitdaging. Dan maak ik een prijsindicatie en kunnen we overleggen of we zouden kunnen samenwerken.

Vraag een prijsindicatie op