Interieurontwerp regeneratief winkelconcept

Begin 2023 ben ik gestart met het interieurontwerp voor een nieuw regeneratief retail concept: Upside Club. De eerste Upside Club heet Tjikko en wordt in 2023 geopend in het centrum van Amsterdam. Aan de hand van herkenbare thema’s bieden we allerlei oplossingen die je helpen je dagelijkse leven te regenereren.

  • Opdrachtgever: Upside Club
  • Categorie: Lopend
  • Categorie: Winkel
  • Status: In uitvoering
  • Jaar: 2023

Regeneratief winkelconcept

Een Upside Club is een regeneratieve buurtwinkel. De winkel geeft inzicht in de (verborgen) impact van de keuzes die wij als consumenten elke dag maken. Per product, van meubel tot kledingstuk, voeding tot verzekeringen tonen we de positieve impact die een product kan hebben op onze leefomgeving. Zo kun je je dagelijks leven op een leuke en fijne manier verduurzamen. Naast het tonen van regeneratieve producten en diensten geeft de club antwoord op vragen die jij hebt op gebied van duurzaam en regeneratief leven. Upside Club Tjikko is een initiatief van New Economy.

Regeneratie: positieve bijdrage

Ons huidige economische system is degeneratief. We maken spullen die we willen, gebruiken dit even en gooien het weg. Hiermee verslinden we de aardse voedingstoffen. Een regeneratief systeem heelt en hersteld de toekomst. Regeneratieve oplossingen bieden de mogelijkheid voor hernieuwbare groei en een gezonde leefomgeving voor toekomstige generaties. Door weer in harmonie te leven met de natuur met de mensen om ons heen. De schade die al is aangedaan moet worden hersteld. Regeneratie gaat verder dan duurzame keuzes die beter of minder slecht zijn, het probleem verleggen of enkel compenseren. In dit proces bestaat er geen afval, want een restmateriaal kan een nieuw doel dienen.

Duurzaam ontwerp

In de ontwerpfase werk ik met de SUB methode. De SUB methode is ontwikkelt door The Substitute, waar ik als ontwerp ben aangesloten. De Substitute is een learning community van duurzame interieurmerken, -makers en -merken die samen de strijd aangaan tegen de grote negatieve impact van fast furniture. The Substitute wil met haar community-leden de duurzaamheidstransitie in de meubelbranche versnellen.

De SUB-methode bestaat uit drie stappen die ik doorlopen heb ik het ontwerpproces.

SAVE

Als eerste keek ik naar wat al was, en behouden kon blijven. Want de meest duurzame optie bij interieurontwerp is het behouden. Zo blijven de vloer, de wanden en het plafond intact. Door losse modulaire en losmaakbare elementen toe te voegen krijgt het interieur een nieuwe functie en toepassing, zonder grote bouwkundige aanpassingen te hoeven doen en nieuwe materialen toe te hoeven voegen.

USE

Niet alles wat in de winkel komt te staan hoeft te worden aangekocht. De merken en makers die de winkel en etalage willen gebruiken om hun duurzame en regeneratieve concept aan de wereld te tonen kunnen hun producten in bruikleen geven. Zo zal een deel van de verlichting en het meubilair tijdelijk van aard zijn en gewisseld kunnen worden na gelang het aanbod wijzigt.

BUY

Een deel van het interieur bestaat uit modulaire en flexibele houten elementen met een standaardafmeting. Deze kunnen naar wens in de ruimte worden geplaatst. Het hout gebruikt voor dit maatwerk meubilair is afkomstig van marktplaats en andere secundaire oogstplaatsen. De vloerbedekking bestaat uit een restpartij tapijttegels van Interface. Deze vloer kan worden meegenomen naar een nieuwe locatie. En uiteindelijk worden gerecycled en verwerkt tot een nieuw product.

Biobased materialen

Voor vrijwel alle materialen geldt dat er gebruik wordt gemaakt van uitsluitend natuurlijke bronnen. Deze zijn hernieuwbaar, slaan CO2 op en zijn herbruikbaar. En met een lijst aan benodigde items krijgt het interieur straks steeds meer vorm. De exacte uitkomst is nog niet bekend, het overall concept wel.

Plattegrond en indeling

De winkel is in zijn geheel flexibel in te delen. Vrijwel alle meubels zijn makkelijk verplaatsbaar. Zo kan de ruimte de ene dag geschikt zijn als winkel, en kan ’s avonds een workshop worden gegeven of een yoga-sessie. Ook is het mogelijk om met grote groepen mensen een diner te organiseren of de ruimte te gebruiken voor buurtbijeenkomsten.

Onderdeel worden van de club?

De club ontstaat door en met de leden. Dit zijn buurtbewoners en lokale ondernemers. En alle geïnteresseerden die een interessant duurzaam en regeneratief concept onder de aandacht willen brengen bij consumenten. Wil jij ook een bijdrage leveren aan Upside Club Tjikko in Amsterdam? Stuur me een berichtje. 

Goed voor later

Ben jij ondernemer en sluit je huidige interieur niet langer aan bij je duurzame ambitie? Dan vraag jij je misschien wel af; wat is nu een circulair en duurzaam interieur? En hoe zorg ik ervoor dat deze inrichting er niet alleen ‘groen’ uit ziet, maar echt goed is? Je laat misschien nu kansen liggen als je niet aan de slag gaat. Want met een duurzame en circulaire winkelinrichting laat je zien waar je voor staat. En realiseer je een inrichting die goed is voor planeet en mens. Nu en later. Zo kun je je weer richten op je echte missie: een positief verschil maken met je onderneming. ⁣

Laten we samen werken

Wat kost mijn project?

Ontvang vrijblijvend een kostenindicatie.

Offerte ontvangen