Opdracht
De opdrachtgever nam als uitgangspunt het energetisch verduurzamen van de woning. Dit betekent dat de woning van het gas af ging. De verwarming van de woning vindt plaats doormiddel van een warmtepomp via de nieuw aangelegde vloerverwarming. De beglazing werd vervangen en het dak voorzien van zonnepanalen om te voldoen aan de energiebehoefte. Voor het interieur betekende dit de nodige uitdagingen.
Uitdaging
Uitgangspunt voor het interieurontwerp was dat de bestaande meubels uit de voormalige woning meegenomen moesten worden. Dit betekende dat zowel materiaal en kleur een samenhangend beeld moest ontstaan. De nadruk lag bij het ontwerp op een duurzame en zo circulair mogelijke aanpak.
Persoonlijk karakter
Kenmerkend voor de splitlevelwoning van Piet Blom zijn de vele hoogteverschillen die doormiddel van trapjes in open verbinding met elkaar staat. Hieruit ontstond de wens om het interieur van hele woning als aan te pakken. Door kleur en materiaal door te woning door te trekken ontstaat een samenhangend interieur. De woning moest een warme en huiselijke uitstraling krijgen. Het interieur moest als duurzaam en tijdloos canvas ruimte geven voor eigen invullen. Een interieur dat mee groeit met de jaren en ruimte geeft aan persoonlijke schatten en vondsten.
Indeling
De indeling stond al vrij vast voor het goed doordachte ontwerp uit de jaren 90. De ruimtes van de woning passen goed bij de menselijke maat en voelen nergens te groot of te klein. Door de hoogte verschillen en doorkijkjes biedt de woning voldoende privacy en geborgenheid en nodigt het ook uit om te gaan ontdekken. De indeling moest als dusdanig bewaard blijven waarbij de benedenverdieping weer tot 1 open ruimte werd teruggebracht.
Basis van de binnenhuisarchitectuur
Als basis voor het interieur namen we de hergebruikten circulaire vloer van Herso in de keuken en woonkamer. Voor de wanden kozen we voor leemstuc, een duurzame en esthetische wandafwerken. Voor de schuin lopende plafonds in de woonkamer en slaapkamer kozen we voor duurzaam ecoplex panelen die niet alleen extra isoleren, maar ook oneffenheden in het oude plafond wegwerken en zorgen voor een warme sfeer.
Unieke kenmerken van het interieur
Kenmerkend voor dit interieur zijn de duurzame materialen en innovatieve oplossingen die toegepast zijn. Zo is er een bamboe keuken geplaatst, zijn de vloeren hergebruikt en is de wandbekleding ecologisch. Elke ruimte is voorzien van een focus punt dat de aandacht mag trekken zonder te overheersend te zijn.
Kleuren
Het kleurenpallet wordt gekenmerkt door groene tinten, rood en roze tinten, helder blauw en warme geeltinten. Deze accentkleuren vinden zijn weg door het hele huis. De basis van de woning is warm door de natuurlijke uitstraling van de veelal houten vloeren en leemstuc wanden. De nadruk ligt hierbij op tinten die ook veel in de natuur zichtbaar zijn. Zoals blauw van water en lucht, groen van gras en boslanden en beige en naturel tinten van planten, aarde.
Hergebruik
Er is gekozen om te werken met bestaande meubels en armaturen uit de oude woning. Het ontwerp en kleurenpallet is hierop afgestemd. Daar waar er nieuwe meubels toegevoegd moesten worden werd er gekozen voor zoveel mogelijk hergebruikte meubels en biobased materialen.
Duurzaam en waardevol
Bewust is er gekozen om voornamelijk te werken met duurzame materialen die lang meegaan en intensief gebruikt kunnen worden. De woning wordt hierdoor waardevol voor zowel het hedendaagse gebruik. De materialen behouden hun waarde, waardoor de investering ook duurzaam is. Ook kozen we voor het gebruik van duurzame mineraal houdende verf op waterbasis.