Interieurontwerp duurzame bungalow Almere

Studio Jan Visser ontwierp samen met Rianne Holtrop van Roem de inrichting van deze vrijstaande duurzame bungalow in Almere Oosterwold. De in 2019 opgeleverde bungalow staat in het groene stadsdeel Oosterwold. In Oosterwold hebben bewoners ruimte om eigen wooninitiatieven te starten en gelden weinig regels. Deze woning maakt onderdeel uit van een ecologisch collectief woningen naar ontwerp van eco-architect Jos Abbo.

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Categorie: Woonhuis
  • Samenwerking: Roem
  • Fotografie: Eigen en Daniel Parengkuan

Interieuradvies

Het interieuradvies en interieurontwerp is gebaseerd op de wensen en eisen die in de beginfase zijn vastgelegd. Zo moest de woning ruimtelijk en licht blijven, en worden voorzien van een indeling passend bij de bewoners. Een grote woon en leefkamer, een ruime keuken en een plek om te slapen en te werken. De leefruimtes moesten naar de tuin zijn gericht. Kortom: een woning die goed geschikt is voor een stel die graag vrienden en gasten ontvangen maar geen grote hoeveelheid kamers nodig heeft.

Plattegrond en indeling

Daarom is er gekozen voor een eenvoudige maar efficiënte plattegrond. De woning is in twee delen opgesplitst. Aan de voorzijde vind je 2 slaapkamers waar daartussen een en suite badkamer met ruime inloopdouche en bad. De toegang tot de badkamer is geplaatst tegen de grote glazen pui. De twee matglazen schuifdeuren laten maximaal licht door in de woning maar bieden toch privacy. Aan de tuinkant van de woning is de grote woon annex eetkamer geplaatst. Ook hier genieten de bewoners door de grote pui van ruim 8 meter van het uitzicht op de groene tuin. De brug tussen beide ruimtes is een zone met maatwerk inbouwkasten, het toilet, de keuken met nis en bijkeuken voor wassen, drogen en opbergen.

Keukenontwerp

 De maatwerk keuken was tevens onderdeel van het interieurplan. De 3D tekeningen en specificaties vormden het uitgangspunt voor SieMatic die de keuken heeft gerealiseerd. De keuken bestaat uit een groot eiland voor koken en spoelen.  De voorzijde heeft de uitstraling van een dressoir omdat de plint uit het zicht is gelaten en de deurtjes tot de vloer lopen. Het RVS blad loopt door aan de beide zijkanten waardoor het eiland licht oogt en de door de weerspiegeling van het licht opgaat in de ruimte. De achterwand is in een nis geplaatst en links en rechts zijn gangetjes die toegang geven tot de slaapkamers.

Maatwerk

In de woning zijn als onderdeel van het interieuradvies meerdere maatwerk kasten geplaatst. In de hal vind je in een nis een garderobekast en een open vakkenkast. Het eikenhout vind je tevens terug op de wanden van de technische ruimte. Ook de slaapkamer is voorzien van inbouw maatwerk kledingkast uitgevoerd in eikenhout. Ook hier bevindt de kast zich in een nis, en omdat het hout als blinde deur is doorgetrokken op de wand ontstaat een rustig en ruimtelijk beeld.

Kleuradvies

Een belangrijk onderdeel van het interieurconcept van deze woning was het kleuradvies. Kleur moest een belangrijk onderdeel zijn, maar wel in balans met de meubels en geïntegreerd toegepast. De basis van de woning is een terrazzo tegelvloer met gerecyclede glasscherven in groen, blauw, geel en bruin. In wanden zijn rustig gehouden in een offwhite tint. In de keuken, badkamer en toilet vind je de mat tegeltjes in 5×5 centimeter van Winckelmans. Het grote blauwe kleed, het stalen onderstel van de grote eettafel van Pilat & Pilat, de opvallende hanglampen en de antraciet kleur van de kozijnen en de keuken maken de woning een geheel. De warme houttint van het eikenhout geeft de woning extra sfeer.

Lichtplan

In samenwerking met Alex de Leeuw en Van den Bosch verlichting werd voor de woning een integraal lichtplan ontworpen. De basis hiervoor zijn opbouwspots in de hele woning. Als accent en sfeerverlichting werden op de wanden opvallende wandarmaturen geplaatst. De de halletjes naar de slaapkamers vind je verlichting in de vorm van inbouwspots op voethoogte en een ‘lichtwolk’ van kleine ronde spots weggewerkt in de wand. Boven het eiland vind je een fraaie dubbel geschakelde lichtbalk die zowel het plafond als het werkblad kan uitlichten.

Duurzaam ontwerp

De woning is voorzien van warmtepomp, zonnepanelen en WTW-unit, zo doende is de woning energie neutraal. Voor de inrichting is gekozen om te werken met duurzame materialen van hoge kwaliteit die lang mee kunnen gaan. Bestaande meubels uit de oude woning werden meegenomen en opnieuw toegepast in het interieur.