Interieurontwerp duurzaam retail concept

Het Living Kind concept is het afstudeerproject van Jan Visser aan de Academie Artemis Amsterdam. De vraag “Hoe kan ik als ontwerper iets betekenen voor de samenleving” stond hierbij centraal. Hiermee speelt het concept in op maatschappelijke ontwikkelingen en heeft het een gat in de markt gevonden.

  • Opdrachtgever: Afstudeerproject
  • Categorie: Retail
  • Jaar: 2022
  • Concept en uitwerking: Jan Visser

Living kind is een nieuw maatschappelijk en duurzaam retail concept. Het is een fysieke vindplaats voor kwalitatieve betaalbare gebruikte designmeubels en accessoires van A-merken. En een verzamelplaats voor kennis rond duurzame interieurs. Het concept streeft naar interieurs van waarde en betekenis. Door producten langer in omloop te houden sparen we onze geleende planeet.

Duurzaam merk

Om producten te produceren worden broeikasgassen zoals CO2 uitgestoten. Door de grote toename van deze gassen stijgt de temperatuur op aarde. Dit heeft tot gevolg dat het klimaat verandert met alle gevolgen van dien voor mens en milieu.  De uitdaging voor dit concept was om een commercieel businessmodel op te zetten met een duurzaam karakter. Het onderstaande citaat van Mary Portas, retail deskundige bij We Are Portas  vormde de inspiratie.

 

‘Ultimately, forging a thriving business is not about switching off your desire for commerce, or

your desire to build, or to make or to sell or to buy. It’s about looking at whatever it is that you do

and thinking, How can I nurture this business in a way that also nurtures the world?’

Reuse en rethink 

Om CO2 uitstoot de beperken is het verstandig minder te produceren. Dit kan simpel door producten die al bestaan langer in de kringloop te houden. Er is al een groeiende beweging van consumenten die bereid is om gebruikte items te kopen. Deze groep wil graag kopen bij merken die zich duurzaam onderscheiden.

Verantwoordelijke doelgroep

Het retail concept richt zich op de doelgroep die wel bewust is van klimaat problematiek maar niet teveel wil inleveren op smaak, stijl en gemak.

  • Simply: Bij Living Kind hoef je niet zoals bij webshops op te bieden om te kopen en je product zelf afhalen bij de verkoper, ook kun je, omdat het een fysieke winkel betreft, het product voelen, testen en proeven.
  • Stylish: Bij Living Kind geen retro, vintage of brocante,  en ook geen high-end design klassiekers of producten in slechte staat, maar kwalitatief gebruikt betaalbaar design van A-merken voor een stijlvolle inrichting.
  • Sustainable: Door te kopen bij Living kind draag je bij aan een betere wereld zonder in te hoeven boeten op gemak, comfort en stijl.

Duurzaam design

Een duurzame ontwerp aanpak is cruciaal bij dit concept. Uitgangspunt is hierbij een zo circulair mogelijke aanpak. Dit betekent dat er zoveel mogelijk gesloten systemen gebruikt moeten worden en producten hun waarde zo min mogelijk moeten verliezen. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, hergebruik van materialen en biobased materialen. De architectuur van het pand en de bestaande afwerking is de basis voor het interieurontwerp.

Concept

Het interieurontwerp is vormgegeven in Vectorworks. De 3D modellen zijn omgezet in renders met een artistieke schetsmatige stijl. Voor het interieurontwerp werd onder andere interieuradvies gegeven in de vorm van een lichtplan, materiaalbord, moodboard en kleuradvies.

Inrichting winkel 

De winkels van Living Kind zijn een verzamelplaats voor betaalbare gebruikte meubels en accessoires en een vindplaats voor kennis rond het duurzaam inrichten en aankleden van je interieur.  Het retail pand is opgedeeld in een vlekkenplan met verschillende ruimtes, zoals een atelier, kenniscentrum, expositieruimte, winkelruimte en plek om te ontmoeten. In het interieurontwerp is de ruimte dusdanig opgedeeld dat je steeds verder het pand in wordt getrokken. Er is steeds iets nieuws te ontdekken door het slimme gebruik van de ruimte, onder andere door de hoogte te benutten en slim om te gaan met de lichtinval.

Het focuspunt in het gebouw is het centrale ontmoetingsplein met de schoorsteen en grote maatwerk rond zit bank. Het café heeft een duidelijke plek gekregen met zijn opvallende vorm en contrasterend kleurgebruik. De showroom bestaat uit ruimte opstellingen van meubels en grote boxen met hierin de steeds wisselende collectie. In de intieme machinekamer, die dienstdoet als expositieruimte en stalenkamer, valt je oog direct op de tribune en plafondhoge stalenkast.

Interieuradvies

Het Living Kind concept speelt in de verwachten van consumenten dat zowel overheid als bedrijven zich innovatief opstellen op gebied van duurzaamheid. Ben jij ook opzoek naar duurzame groei? En benieuwd hoe een duurzame inrichting kan bijdragen aan de groei van jouw zaak? Laten we samen de uitdaging aangaan en de kansen verkennen. Samen werken we aan een duurzamere samenleving.

Contact