Kleur in het interieur
Het kiezen van een kleur voor een interieur is een avontuurlijke bezigheid. Het effect van kleur op de uitstraling is groot en er zijn geen exacte regels waar je je aan moet houden. Kleur is persoonlijk, een expressie van de gebruiker en kan op vele mogelijke manieren worden toegepast. Iedereen heeft een andere perceptie van kleur, en daarom zal het altijd een interessant onderwerp zijn.
Kleur kan in een grote mate bepalen hoe we ons in een ruimte voelen. Voelt deze relaxed, comfortabel knus en warm? Of productief, actief en koel? Kleuren brengen ons snel terug naar ons verleden. Niet altijd bewust: maar vaak zijn voorkeuren al jong gegeven. Logisch dat we veel aandacht en tijd besteden bij het uitzoeken van het juiste kleurenpallet. Laat je je hierbij leiden door trends? Of laat je deze bepalen door je eigen voorkeuren.
Kleurtint
Belangrijker nog dan de kleur zelf, is dus de tint en intensiviteit van de kleur. Dit bepaalt hoe we ons voelen in een kamer. We zullen ons meer relaxed en comfortabel voelen in ruimtes met kleuren die minder intens zijn, ook als dit bijvoorbeeld rood, geel of oranje is. Daar tegenover kan een hele felgroene kamer niet relaxed overkomen, ondanks dat onze algemene aanname is dat groen rustgevend is. Onderzoek wijst namelijk wel uit dat intense levendige varianten van kleur ons gevoel van opwinding versterken, en meer vergrijsde kleuren ons meer kalmeren. Dit staat dus los van de kleur zelf.
Waar haal je de inspiratie vandaag?
Inspiratie voor kleur in een interieur kan overal vandaan komen. Vakantiefoto’s van mooie reizen, souvenirs die je bewaard hebt, prentenkaarten en kleine materialen. Maar je kan ook kijken naar je favoriete kledingstukken, schoenen of accessoires. Kijk eens in je kamer. Een erfstuk, favoriete lamp of kenmerk kussen kan inspiratie zijn. Natuurlijk kun je ook op Pinterest kijken of je favoriete tijdschriften doornemen. Favoriete musea, kunstenaars en gebouwen: laat je fantasie de vrije loop. Laat je leiden door je instincten, de kleuren hoeven niet samen te gaan. Verzamel zoveel mogelijk elementen en kijk wat het effect hiervan is.
Hoe kom je tot je kleurenpallet?
Van nature zijn we geneigd kleuren te selecteren op basis van vooroordelen, tradities, herinneringen en eerdere ervaringen. Soms passen kleuren toch heel goed in een interieur, daar waar je deze in eerste instantie niet overwogen had. Er zijn meerdere ‘methodes’ die helpen om een kleurenpallet samen te stellen. Maar zeker niet de enige manier. Een goede eerste vraag die je zou kunnen beantwoorden is of je een harmonieus of contrasterend pallet wil.
Contrasterende kleuren
Hier nemen we kleuren die tegenover elkaar liggen in de cirkel. Zit zijn complementaire kleuren. Door deze contrasterende kleuren te gebruiken worden beide kleuren versterkt. Dit geeft een levendig, krachtig interieur. Wel moet je hierbij zorgen dat er voldoende balans is. Daarom is het verstandig deze met lichte, naturelle tinten te combineren.
Harmonieuze kleuren
Iets minder opvallend is de optie om naast elkaar liggende kleuren te combineren: hiermee maak je een harmonieus geheel. Deze kleuren zijn makkelijk te combineren met neutralere tinten als wit, zwart en grijs. Wel is het hierbij belangrijk dat het niet een te levenloos en saai geheel wordt.
Ton-sur-ton kleuren
Een ander geslaagd pallet is het ton-sur-ton effect. Dit is een keuze van tinten in dezelfde kleurtoon maar met een andere hoeveelheid wit als pigment. Hiermee kun je nuances maken in je interieur. Door een kleurenstaal te nemen kom je vaak al tot een goede ton-sur-ton combinatie. Neem wel kleuren met dezelfde ondertoon, in de meeste gevallen wit. Een koele blauwtint gemend met een warme blauwtint verstoort de balans in huis.
Bekende pallets
Veel toegepaste kleuren in het interieur zijn wit, naturellen en in mindere mate donkere tinten.
Off white en naturellen
Vaak is puur wit te hard en te fel in een interieur. Kies daarom voor een wit tint met een pigment van een andere kleur. Dit heet off white, of ivoren en gebroken wit. Deze tinten ogen warmer. Deze wittinten zijn licht, ogen ruim en zijn tijdloos. Let op dat je altijd voor 1 ondertoon kleurpigment kiest. Bijvoorbeeld blauw als de kamer koeler mag ogen, roze als de kamer warmer moet overkomen en groen als je een traditionele uitstraling zoekt en geel voor een rustieke landelijke uitstraling. Lichte wit tinten zullen het licht weerkaatsen waardoor een ruimte groter kan lijken. Maar teveel wit zorgt ook vaak voor een rommelig geheel.
Off black
Off blacks zijn zwarte kleuren met wat wit erin. Hierdoor zijn ze iets zachter en zijn ze makkelijker te combineren. Heel donker blauw, groen, bruin, rood en paars, bijna zwart, worden ook wel ‘off blacks’ genoemd. Deze kleuren ogen dramatisch en stijlvol, en ze zijn veel makkelijker te combineren dan echt zwart. Gebruik steeds donkergrijze verf als je van plan bent een muur zwart te verven. Pikzwart zal als het licht in de ruimte volledig absorberen. Wil je een donkere kleur gebruiken in een kleine kamer? Ga dan vooral los met deze kleur: als je muren, plinten, plafond meeneemt in de donkere tint zal de kamer niet veel kleiner lijken en versterk je juist het effect van de kleur. Dit komt omdat de grenzen van een kamer worden gemaskeerd door de kleur.
Felle kleuren
Als je felle kleuren wil toevoegen als kleurenpallet kun je deze het beste gedoseerd toevoegen. Zorg voor een goede balans. We reageren als men namelijk sterk op felle kleuren, het is lastig om ze te negeren omdat ze van nature een alarmerende werking hebben. Voeg kleine spatjes van felle kleuren toe, dit zorgt voor een levendig en contrastrijk interieur zonder dat dit een overheersend effect krijgt. Dit kan door bijvoorbeeld kussens, kleden en accessoires toe te voegen. Maar ook kunstwerken, fotografie, planten en bloemen kunnen zorgen voor dat ene opvallende en decoratieve spatje kleur aan jouw interieur.
Waar moet je verder nog op letten?
Het licht
Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nieuwe kleur. De keuze wordt gemaakt in een bouwmarkt of winkel waar het licht heel anders is dan thuis. Zo kan de kleur bij jou thuis ineens veel lichter of donkerder zijn dan dat je in gedachte had. Neem daarom altijd staaltjes mee en maak de keuze thuis! Kies je bijvoorbeeld een nieuwe kleur voor op de muur? Dan kun je thuis gelijk zien of deze kleur wel bij de vloer past. Bekijk de kleurenstalen op diverse momenten van de dag en dit zowel bij natuurlijk als kunstmatig licht. Hou daarnaast rekening met de positie van je kamer ten opzichte van de zon. Elk moment van de dag heeft je gekozen kleur een andere uitstraling.
De balans
Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, is het de kunst om die op de juiste manier toe te passen in je interieur. Het kan zijn dat je de kleur zo mooi vindt, dat je er in doorslaat. Zorg wel dat jouw interieur interessant blijft! Dit doe je onder andere door een juiste balans te vinden in kleur. Als je van felle kleuren houdt, zorg dan dat de basis neutraal blijft. Als je van lichte naturellen houdt: zorg ervoor dat de kamer diepte en gelaagdheid behoudt. Als je dit niet met een accentkleur wilt doen kun je met een rijke mix aan materialen en het toepassen van natuurlijke materialen toch een fijne uitstraling creëren.
Het geheel
Wanneer je elke kamer in het huis een hele andere kleur geeft, kan het een onsamenhangend geheel worden. Zorg ervoor dat je een duidelijk kleurenpalet hebt dat je doorvoert door het hele huis. Je hoeft dan natuurlijk niet overal dezelfde kleur te gebruiken, de kunst is om een balans te vinden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tinten van een kleur.
Het gebruik
Kleuren zijn ook in staat emoties op te roepen. Hoewel blauw en groen koele kleuren zijn zullen ze toch een gevoel van kalmte en ontspanning opwekken omdat we ze kunnen associëren met landschapsbeelden zoals bijvoorbeeld de zee of een weide. Houd ook rekening met de functie van de ruimte. In de slaapkamer kies je best voor rustgevende en evenwichtige tinten zoals groen, bruin of blauw. In werkruimten kan je gerust experimenteren met opgewekte en inspirerende kleuren zoals rood, oranje of turquoise.
Gemoed en stemming
Kleuren hebben een invloed op onze stemming, dit is wetenschappelijk bewezen. Van bepaalde kleuren weten we wat het effect is op onze stemming. Maar de mate waarin dit gebeurt, hangt natuurlijk sterk af van de intensiviteit van de kleur en de tint. En het effect van een kleur hangt ook sterk af van iemands persoonlijkheid. Kleur betekent iets voor ons: we kunnen ons door kleur bijvoorbeeld gelukkig, vrij, opgewonden, boos of hongerig voelen. Je zou donkere kleuren bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken in slaapkamers. Kamers die een warm en rustgevend gevoel moeten opwekken en waarbij licht een minder grote rol speelt.
Ruimtebeleving
Naast de weerspiegeling van een persoonlijkheid en de invloed op onze stemming, kan kleur natuurlijk een kamer ook een eigenheid en persoonlijkheid meegeven. Kleur kan een ruimte groter of kleiner doen lijken. Ook kan kleur bepalen hoe licht of donker de kamer overkomt. Ook kan een kleur de temperatuur in een kamer ‘bepalen’. Zo voelt oranje een stuk warmer aan dan blauw.
Aan de slag
Los van welke kleur je wilt toepassen in je interieur, heb je nu wat basisinformatie over de betekenis, ervaring en toepassing van kleuren. Kom je er nog niet helemaal uit? Ik kijk graag eens met je mee. Neem vrijblijvend contact met me op en dan praten we verder.
Laten we aan de slag gaan