Interieur: de verborgen impact en het duurzame alternatief

Alleen al in Europa wordt er meer dan 10 miljard kilo aan meubels bij het oud vuil gezet. 80 tot 90% hiervan wordt verbrand of belandt op de vuilnisbelt.

Met andere woorden zou je ook kunnen zeggen dat 90% van wat jij nu koopt in een laat, maar eerder vroeg, stadium afval is. Nieuwe producten worden met hoog tempo op de markt gezet, maar een groot deel ervan is bij voorbaat bestemd om afval te zijn.

En maar 10% van deze bult aan meubels wordt gerecycled. 60% van de Nederland verkochte meubels wordt in China geproduceerd en een kast uit China produceert tweekeer zoveel CO2 uitstoot dan een kast uit Nederland.

Niet alleen brengt dit schade toe aan het klimaat, het is ook nog eens zonde van alle grondstoffen. Op 12 april was het namelijk Earth Overshoot Day in Nederland. De dag waarop we als iedereen zo zou leven als wij doen in Nederland de ‘voorraad’ grondstoffen hebben verbruikt die de planeet ons kan bieden. We hebben nu 3,6 aardes nodig om te voorzien in onze huidige behoeften. ⁣

Dit moet anders kunnen, maar hoe?

Hergebruik: Vitra Circle verkoopt gebruikte meubels voor een tweede leven

Fast furniture

Over kleding en voedsel denken we steeds beter na, maar Fast Furniture is nog een blinde vlak. Als een meubel stuk is of als we verhuizen, gooien we alles weg. Fast furniture meubels worden vaak voor weinig geld in grote oplagen geproduceerd en verkocht. De meubels worden gemaakt met hout dat afkomstig is van soms illegale ontbossing. En deze productie gebeurt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en gaat vaak ten koste van het het milieu. Meubels worden hooguit voor een gebruiksduur van 3 tot 4 jaar gemaakt. Herkenbaar verhaal? Fast furniture is vergelijkbaar met het fenomeen fast fashion.

Verborgen impact van meubels

We hebben met z’n allen een veel grotere impact dan we denken. Niet in ons eigen land, bij gebruik van auto’s, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld. Bij het maken en vervoeren van alle zaken die we dagelijks kopen. De meest impact heeft al plaatst gevonden voordat het in de winkel ligt en voor we het kopen. En impact is niet alleen onze CO2 footprint: duurzame impact gaat ook over afbreuk van de biodiversiteit, slechte arbeidsomstandigheden en uitputting van eindige grondstoffen.

Klimaatimpact door gebruik is slechts een vijfde van onze impact

Unplash.com: Meubels horen niet thuis op de vuilnisbelt

Het duurzame alternatief

En net als in de mode industrie is er zeker een alternatief. Als interieurontwerper ben ik aangesloten bij The Substitute. Een platform voor het duurzame alternatief op gebied van wonen en verbouwen. The Substitute ontwikkelde de SUB-methode die ik gebruik in mijn duurzame ontwerpen. Dit staat voor Save-Use-Buy. Een routekaart naar een duurzaam interieur. Want 80 tot 90% van de omgevings- en economische kosten van een product worden bepaald in de ontwerpfase.

De route naar een duurzaam interieur

save

De meest duurzame en budgetvriendelijke optie is: behoudt wat al is. Dit doe je door iets goed te onderhouden, eventueel op te knappen, en daarmee een tweede en langer leven te geven. Herwaarderen en iets intensief en lang gebruiken: veel makkelijker wordt het niet.

use

Niet alles wat je nodig hebt hoef je te kopen. Keukens, wasmachines, meubels, volledige kinderkamers, alles wat je nodig hebt kun je ook leasen. Want 80% van de spullen die we hebben gebruiken met maar één keer per maand. Voordeel van leasen: je hebt geen kopzorgen bij reparatie of service, want het onderhoud is vaak ingesloten bij je contract. Naast lease kun je natuurlijk ook huren of lenen of ruilen. In al deze gevallen zorg je ervoor dat een meubel lang en intensief gebruikt wordt, door jou, de gene voor of na je. En de leverancier zorgt voor onderhoud en reparatie. Eenvoudig toch?

buy

Toch iets nieuws nodig? Kies dan bewust voor het duurzame alternatief. Kijk naar

  • Materiaal: is dit hernieuwbaar, recyclebaar of gerecycled?
  • Circulair: kun je een meubel tweedehands kopen, op bijvoorbeeld whoppah, reliving of marktplaats?
  • Onderhoud: kan het item worden gerepareerd?
  • Levensduur: hoe lang het gaat het mee?
  • Productie: waar, hoe, en door wie is het geproduceerd?
  • Transport: wat is de CO2 uitstoot die het transport veroorzaakt?
  • Is het product aanpasbaar, flexibel in gebruik en demontabel?
Furnfiy: Interieur van een een basisschool met gebruikte meubels

Bewuste keuzes in je interieurontwerp

Door bewust te kiezen voor duurzame alternatieven; juist ook in je interieur, kan ook jij een positieve impact maken. Ook, of misschien juist, kleine rimpels in het water kunnen een golf veroorzaken. Dus wat kunnen wij doen in onze dagelijkse keuzes? 

Duurzame interieurontwerp studio

Ik probeer met mijn interieur ontwerpstudio een verschil te maken door bewust en duurzaam te ontwerpen. Dit betekent dat ik mijn impact inzichtelijk en meetbaar wil maken. En verantwoording wil nemen voor de keuzes die ik samen met jou maak. Hoe kunnen we met een duurzaam interieurontwerp werken aan een toekomst waar in we niet nemen, maar teruggeven?

Ik ga graag met jou de uitdaging aan om te kijken hoe jij een positieve impact kan maken met jouw interieur. Zo kan jij genieten van een interieur dat waardevol is voor jou en je vrienden, familie of collega’s, en een interieur dat van waarde is voor de toekomstige generaties. Benieuwd hoe? Stuur even een berichtje dan praten we eens verder.

 

Ik wil graag verder praten