Duurzaam Interieurontwerp voor de zakelijke markt: balans in vorm, licht, materiaal en meer

Een goed doordacht interieurontwerp is van groot belang. Thuis, omdat het je veilige thuishaven is waar je wilt opladen en tot rust wil komen. Maar zeker ook op het werk.  Want een doordacht interieur kan niet alleen de esthetische aantrekkingskracht vergroten, maar ook de productiviteit verhogen, het welzijn van werknemers bevorderen en bijdragen aan een positieve merkbeleving. Bij Studio Jan Visser begrijpen we dat duurzaamheid een cruciale rol speelt in toekomstproof interieurontwerp. In deze blog duiken we in de essentiële aspecten van een goed interieurontwerp en hoe deze bijdragen aan een duurzame zakelijke omgeving.

Interieurontwerp Roem en Studio Jan Visser - de blauwe kleden kaderen de zithoekjes en geven de ruimte diepte

1. Vorm en Volume

Het begint allemaal met de juiste vorm en volume in uw ruimte. Een goed ontwerp houdt rekening met de functie van de ruimte en zorgt voor een optimale indeling. Door de ruimte goed in te delen voorkom je dat er ruimte wordt verspilt en maak je maximaal gebruik van het volume dat aanwezig is. Door de gekozen vormen en de indeling goed af te stemmen werkt studio Jan Visser met een ontwerpconcept dat de basis vormt voor het interieur. 

2. Licht

Licht is een van de meest cruciale aspecten van interieurontwerp. Het juiste lichtontwerp kan niet alleen de sfeer verbeteren, maar ook de energie-efficiëntie verhogen. Door goed naar natuurlijk licht te kijken en de indeling van het interieur hierop af te stemmen. Maar ook door te werken met energiezuinige verlichting opties om zowel de werkomgeving als het milieu te verbeteren.

Wolvilt akoestisch kunstwerk van Flokk & Fjell; mooi om te zien, aan te raken en functioneel als geluidsabsorberende oplossing

3. Proportie

Proportie draagt bij aan de balans en harmonie van een ruimte. Het gaat om het kiezen van meubels en decoraties die in verhouding staan tot de grootte van de ruimte. Een goed gevoel voor proportie kan een ruimte uitnodigend en comfortabel maken. Door zowel de basis, als wandbekleding, vloeren en plafond goed af te stemmen met het vaste interieur, de meubels en de accessoires zorg je voor een totaalplaatje. 

4. Materiaal en Kleur

Duurzaamheid begint bij de keuze van materialen. Kies voor milieuvriendelijke, gerecyclede of herbruikbare materialen om uw ecologische voetafdruk te minimaliseren. Door goed na te denken over de volgende gebruiksfase maak je nu bij de start bewust keuzes voor type materiaal. Daarnaast kan het juiste kleurenpalet een positieve invloed hebben op de stemming en productiviteit van werknemers. Een omgeving die prikkelend moet worden en de creativiteit moet stimuleren werken opvallende kleuren goed. In een omgeving die juist moet kalmeren en en moet aanzetten tot rust is een rustig pallet een betere keuze. 

De collectie van Saudade is opvallend van vorm, kleur & textuur, en vormt in deze setting een mooi contrast met de matte muur en de houten tafel

5. Geluid

Akoestiek speelt een grote rol in kantooromgevingen. Het minimaliseren van geluidsoverlast en het creëren van een rustige werkplek kan de concentratie en het welzijn van werknemers verbeteren. Overweeg daarom geluiddempende materialen en strategische indelingen. Achtergrondgeluid kan stimulerend werken en een veilig gevoel teweegbrengen, maar teveel geluid zorgt voor concentratieproblemen. Door bewust te kiezen voor geluidswerende, ademende en absorberende materialen zorg je voor een fijne functionele inrichting. 

 

6. Tast

Tastbare elementen in een interieurontwerp, zoals meubels en texturen, beïnvloeden de algehele ervaring van de ruimte. Zorg voor ergonomisch verantwoorde meubels en tactiele afwerkingen om comfort en gebruiksgemak te bevorderen. Een fijne afwisseling in texturen zorgt bovendien voor de gewenste gelaagdheid van een interieur.

Simone Post maakt van houten keukenstoelen die je overal in kringloopwinkels tegenkomt een nieuw, fris en hedendaags ontwerp voor het Circulair Warenhuis

Het verbindende verhaal in het Interieurontwerp

 

Een krachtig aspect van interieurontwerp is het vermogen om een verhaal te vertellen. Elk element, van kleur keuze tot decoraties, kan worden gebruikt om uw bedrijfsverhaal en waarden over te brengen. Dit creëert niet alleen een unieke sfeer, maar versterkt ook je merkidentiteit en betrekt mensen op een dieper niveau. Het vertellen van een verhaal door middel van interieurontwerp verhoogt de waarde van uw ruimte en stimuleert een emotionele band tussen je bedrijf en de bezoekers.

Duurzaamheid als randvoorwaarde

Bij duurzaam interieurontwerp draait alles om het vinden van evenwicht tussen esthetiek, functionaliteit en milieuoverwegingen. Het is de uitdaging van het creëren van een inspirerende, gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving. Bij Studio Jan Visser geloven we in de kracht van duurzaamheid in interieurontwerp. Onze ontwerpen zijn gericht op het maximaliseren van de positieve impact op uw bedrijf en het minimaliseren van de impact op het milieu. Neem contact met ons op voor een consult en ontdek hoe we samen een duurzaam interieurontwerp kunnen creëren dat uw zakelijke succes ondersteunt.

De forbo vloeren op rol kaderen de ruimte en vormen een geheel met de houten volumes en plafond, in combinatie met de lichte basis en houten meubelen een fraai geheel