Een duurzame interieur aanpak: 6 geleerde lessen

Als ondernemer die goed wil doen, wil jij positieve impact maken. Dit doe je in product of dienst, maar ook in de manier waarop jij je bedrijf runt en vormgeeft. Jij gelooft ook dat duurzaamheid geen hype is maar de oplossing voor veel problemen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is met een duurzaam interieurplan. Zo creëer je waarde voor je bedrijf en klanten, en waarde voor toekomstige generaties. In deze blog delen wij 6 lessen die wij hebben geleerd bij de realisatie van een duurzaam en circulair interieur.

De mens

Een duurzaam interieur draait in de basis om de mens. Een interieur is een middel en geen doel. Een middel voor de mens, de gebruiker. Om te werken, te ontmoeten, te verbinden, te inspireren. Een duurzaam interieur gaat dus niet alleen om duurzame keuzes in materialen die de planeet geen schade aandoen, maar ook het gebruik en hergebruik tijdens de gehele levensduur. En met een duurzaam interieur kun je ook een ‘voorlever’ en dus ter inspiratie zijn voor anderen.

Een verschil maken

Met een duurzame en zo circulair mogelijke aanpak willen we zo min mogelijk schade aanbrengen aan de planeet. Hierbij houden we rekening met de schaarste van grondstoffen, de afbreuk aan biodiversiteit en de menselijke gezondheid. Daarnaast willen we de uitstoot van CO2 verminderen om zo opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit kunnen we doen door het hergebruik van materialen en meubels en door deze te vernieuwen of te herstellen. En bij nieuwe materialen te werken met hernieuwbare materialen die zo min mogelijk restafval veroorzaken.

De 6 lessen die wij hebben geleerd

Samen met Rianne Holtrop van Roem werken we aan duurzame interieurontwerpen. De kennis die we hierin hebben opgedaan delen we graag met jou in 6 lessons learned. Zo weet jij alvast waar jij rekening mee kunt houden als je zelf aan de slag wilt gaan.

1.Bereid je voor om een omgekeerd proces

In een duurzaam traject is de exacte uitkomst van het ontwerp bij de start nog niet exacte bekend. Dit komt omdat de herkomst van sommige items nog niet bekend is. Aan de start van het traject kijkt de ontwerper eerst naar de beschikbaarheid. Wat is de ‘oogst’? Welke meubels en materialen zijn er al? Hoe ziet de basis eruit zoals vloeren en wanden? Op basis hiervan wordt het ontwerp gemaakt. De uitkomst is in grote lijnen bekend maar wordt steeds concreter naarmate het proces vordert.

2.Werk met lokale materialen en makers

Duurzaam en verantwoord betekent ook: lokaal. Zo min mogelijk transport, zo min mogelijk uitstoot. Door samen te werken met lokale makers, kunstenaars en rekening houden met erfgoed en tradities wordt het interieur interessant en van betekenis. Wij hebben ervaren dat dit vaak leidt tot verassende en spraakmakende oplossingen.

3 Samenwerking is belangrijk

In elk ontwerptraject is de samenwerking cruciaal. Dit geldt zeker ook voor een duurzaam ontwerptraject. Vaak wordt er met meer partijen gewerkt. Denk aan tweedehands marktplaatsen, ambachtsmensen, markten, oogstpartijen. Ontwerper en opdrachtgever houden regelmatig contact over budget, goedkeuring en levering. Soms moet er snel geschakeld worden om juist dat item of materiaal in te kopen om tot een geslaagde realisatie te komen. Houdt dus korte lijntjes en zorg voor duidelijke communicatie afspraken.

4. Zorg voor voldoende tijd

Een realistische planning is in een duurzaam proces belangrijk. Op voorhand is er extra tijd nodig om een goede inventarisatie te maken van de beschikbare items en materialen. Omdat beschikbaarheid en voorbarigheid bij gebruikte items natuurlijk geen garantie is. Omdat er met meer partijen gewerkt wordt, kost de afstemming van materiaalkeuze, ontwerpschetsen en budget meer tijd.

5. Zorg voor alternatieve oplossingen

Niet alle bedachte elementen kunnen soms 1 op 1 worden uitgevoerd. Soms wordt het meubelstuk niet gevonden, is het materiaal niet beschikbaar of blijkt het materiaal niet veilig te zijn of te voldoen aan bouweisen. Samen met de ontwerper is het slim om voor cruciale items een alternatief te bedenken. Dit kan ook een tijdelijke oplossing zijn of een wijzigingen in het ontwerp.

6. Stel je flexibel op

Een duurzaam interieurtraject vraagt flexibiliteit van alle partijen. Samen zoek je naar de beste oplossingen. Gelukkig wordt de weg naar een duurzaam interieur steeds makkelijker. Er komen steeds meer leveranciers van duurzame alternatieve materialen en meubels.

Duurzame interieur clichés

Er zijn nog best veel misverstanden over een duurzaam interieur. Hier willen we een paar van benoemen:

  • Een circulair en duurzaam interieur betekent niet per se tweedehands en hergebruik. Dit zijn enkele opties maar er is veel meer mogelijk.
  • De uitstraling van circulair en duurzaam betekent niet retro, stoffig, vintage of kringloop. Een duurzaam interieur kan elke uitstraling krijgen die gewenst is.
  • Een duurzame aanpak betekent niet dat er ingeboet moet worden op kwaliteit of comfort. Een duurzaam interieur is juist van hogere kwaliteit en waarde door de kwalitatieve keuze in materialen en meubels.
  • Een interieur is een middel, nooit het doel, een duurzaamheid interieur ook niet, het gaat om de gebruiker en de mens. Door toevoeging van een goede akoestiek, lichtinval, luchtkwaliteit en voldoende groen creëer je en gezonde omgeving.

Wat doe jij?

Het realiseren van duurzaam en circulair bouwen is leuk, verassend en inspirerend. Het resultaat is een waardevoller interieur. Voor je bedrijf, en voor de mens en planeet. Ook de naar het resultaat is minstens zo fijn en plezierig.

Wij hopen dat wij je geïnspireerd hebben met deze blog. Wij zouden het leuk vinden als je zou willen laten weten wat je aanspreekt en welke acties jij al ondernemen hebt. Bekijk ook eens de projectpagina van de kantoorinrichting van it Swettehûs voor meer inspiratie.

Interieurontwerp It Swettehûs