Classics never go out of style

Trends komen en gaan. Sterker nog: als iets een trend wordt, weet je dat je iets koopt wat eerder snel dan laat weer uit de mode is. Als je een enorme noodzaak voelt om snel iets te kopen of te veranderen in je huis, weet je bijna zeker: dit is een tijdelijke trend. Het resultaat? Meubels die je kort gebruikt, accessoires die je snel weer wilt vervangen en een telefoontje naar de schilder. Onlangs bezocht ik de Salone del Mobile in Milaan, een interieurbeurs volgepakt met trends en innovaties. Zo’n beurs laat zien welke kant we opgaan; uiteindelijk zullen deze trends en innovaties doorsijpelen naar de winkels en leveranciers om vervolgens overal zichtbaar te zijn, zo ver dit nog niet het geval is. De manier waarop ik ernaar kijk: wat zie ik dat past bij mijn stijl als ontwerper en persoon? Wat spreekt me aan, en waar kan ik inspiratie uit halen voor mijn projecten?

Degene die me een beetje kennen weten dat ik hoe dan ook fan ben van kleur in het interieur. Als je dit een beetje slim aanpakt, dan is er van alles mogelijk! Een van mijn favoriete kleuren is oranje. De betekenis die je aan kleur geeft is natuurlijk vooral persoonlijk, maar als je een beetje rond zoekt op internet zul je termen tegenkomen als: speels, innovatief, jeugdig, plezier, opgewekt, creativiteit, warmte, positiviteit. Oranje zorgt bij mij altijd voor een glimlach, misschien door de associatie met een mooie zonsop- of ondergang?

Wat mij dus vrolijk stemde, is de totale revival van deze kleur in het interieur. Wat mij betreft dus altijd een ‘go’, maar komende tijd zullen we het steeds meer gaan zien! Oranje mengt prachtig met andere kleuren als groen, beige, bruin en blauw. Zie onder andere de bijgaande foto’s.

Oke, enkele trends:

Een paar andere zaken die me opvielen en waar ik erg enthousiast over ben:

All over kleur: Een bekende, maar effectieve wijze om je interieur te voorzien van een echte eye-catcher: een meubel in één kleur. In dit geval dus oranje ;-). Je moet wel durven, en je moet er zeker van zijn dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Het mooie van dit idee: elke kringloop- of marktplaats tafel van hout is voor deze metamorfose geschikt. Gebruik het liefst duurzame verf, zoals Fairf, dan schaadt je het milieu het minst, en niet minder belangrijk: je ademt geen giftige stoffen in!

  • Het spiegel effect: Je kent het wel: die prachtige reflecties van de zon, de bomen of rotsen in een bergmeer. Weerspiegeling heeft een magisch, dromerig en ruimtelijk effect. Spiegels zijn dus altijd een goede toevoeging in je interieur! Het voordeel: ze kosten niet veel, gaan erg lang mee, en zijn ook erg goed tweedehands verkrijgbaar. Zin in een project? Maak een spiegeltafelblad!
  • Kleine stijl hoekjes: Kleine moeite, veel plezier en wederom maximaal effect: de stijl hoekjes. Combineer boeken met vaasjes, sculpturen, kaarsenstandaards en beeldjes, varieer in grootte, kleur, textuur en natuurlijk vorm. Die eindeloze kasten met glaswerk in de kringloop zijn hier enorm geschikt voor. Maar ook de braderie van de sportclub, de vrijmarkt of de zolder van je oma!
  • Natuurlijk kleurenpalet: Waarom voelen we ons zo thuis in de natuur? De meeste mensen ontvluchten in lange weekenden of vakanties de stad: de bergen in, naar zee, bij een meer of in een weelderig bos. Een stedentrip kan ook, maar mijn persoonlijke ervaring is toch dat je van een vakantie ‘buiten’ meer tot rust komt. Laat die kleuren eens tot je binnendringen, en laat je door de natuur inspireren. Oranje is bij uitstek een kleur die je veel tegenkomt in de natuur. De zon, rotsen, bergpartijen, vogels en dieren. In combinatie met bruin, groen, blauw….
  • Natuurlijke texturen: Leer van de beste… onze planeet laat een prachtige variatie zien in textuur. Van ruwe texturen van bomen en rotsen tot gladde texturen van stenen en het gladde oppervlak van de zee bij kalm weer. Zachte texturen van mos, blad en vacht. Zelf schubachtige texturen van schubben, boomschors of een schil van een vrucht tot harde texturen van diamant, ijs en steen. Een grote variatie in textuur zie je veel terug in de interieurtrends. Vergelijkbaar met de buitenwereld: een blijvertje wat mij betreft.

Je stijl door de jaren heen:

Trends komen en gaan, je stijl staat meer vast. Uiteraard verandert dit ook. Dit is niet erg. Weet je van jezelf dat je zo af en toe wel iets anders wilt? Ik zou je kunnen adviseren om voor de grotere en duurdere items te gaan voor stijlvolle maar tijdloze meubels. Kleuren die makkelijk combineren, en waar je niet snel op uitgekeken raakt. Zie het als een goed pak of een zwarte jurk of pantalon. Die gaat jaren mee! Voor de overige items kun je je creativiteit inzetten: een accessoire, meubel of schilderij van de kringloop kost niet veel, en kun je weer teruggeven als je er zelf klaar mee bent. Uitwisselen met je vrienden, familie en buren is ook een optie! En vergeet niet de kunst/bloemen/meubel uitleen: voor een vast bedrag per maand kun je volop wisselen, en de kleuraccenten verleggen als je dit graag zou willen.

Waardevol en waardevast, beter voor je gezondheid, de natuur en de toekomst.

Dus wil je een interieur met oranje accenten, of wit, paars, zwart of geel of welke kleur dan ook? Ik ga graag de uitdaging aan om op zoek te gaan naar jouw persoonlijke stijl! Zo creëren we samen een toekomstbestendig interieur. Niet alleen gezond voor jezelf, door gebruik van natuurlijke materialen, maar ook goed voor de natuur, en dus ook voor toekomstige generaties. En de inspiratiebron? Dat kan van alles zijn, door samen een moodboard te maken ontdekken we jouw ‘classics’, en laten we vooral niet vergeten naar buiten te kijken: want de natuur verveelt nooit.

bronnen beeld:

Il Loft Italian Furniture
E15 Furnitue
Saba Italia
Stosa Cucine